Transzportbeton

A transzportbeton előnyei

A transzportbetonok minden hagyományos és speciális típusát gyártjuk, szállítjuk Budapesten és környékén, korrekt áron.
Üzemünk a transzportbetonok minden hagyományos és speciális típusát gyártja és szállítja. Ezt a fotót egyik budai munkánk közben készítettük.

A transzportbeton a betonüzemek által gyártott, vízzel bekevert betonok elsődleges gyűjtőneve, bár a készre kevert beton, készbeton kifejezést is szokás használni ugyanezekre a termékekre.

A transzportbeton elnevezés több, különböző féle, első pillantásra néha egymásra alig hasonlító terméket takar. A transzport beton csoporton belül további két nagyobb kategóriát különböztetünk meg: a mixer betont és a billencs betont. A billencs beton sűrűbb anyag, olyan jellegű, mint a nedves föld. Billencs teherautóval szállítható. Ezzel szemben a mixerbeton gyakorlatilag folyik, szállításához betonkeverő autó szükséges. Mégis, mindkét fajta anyag beton, ráadásul transzportbeton.

A transzport beton fajtái, tulajdonságai

A mixerbeton az építkezés területére betonkeverő autóval, azaz mixerrel kiszállított kissé képlékeny (F2-es) vagy képlékeny (F3, F4, F5, F6) konzisztenciájú betonfajtát jelenti.

  • A közülük leggyakrabban rendelt kissé képlékeny (F2, régi jelölés szerint KK) beton rendkívül sokoldalúan használható. Sávalap, szerelőbeton, alaplemez, födém, koszorú, nyitott koporsófödém, terasz, támfal, térbeton, útbeton, medence, lépcső, kerítés építéséhez is ideális.
  • A kissé képlékeny betont terítés után vibrátorral alaposan tömöríteni kell, hogy a víz elpárolgásából adódó térfogatcsökkenés miatt ne repedjen meg.
  • A képlékeny (F3–F6, régen K) betonfajták bedolgozása sűrű vasalat, vékony fal, zárt koporsófödém, zsalukő esetén javasolt.

A mixerbeton félkész termék

A minőségi beton, bár alapvető feltétel, mégis csak egy tényező, a szakszerű bedolgozás és utókezelés ugyanolyan fontos.

  • Az optimális bedolgozási hőmérséklete 22–26 Celsius fok.
  • Télen a hideg ellen takarással, ha szükséges, fűtéssel kell védeni. Tilos locsolni.
  • Nyáron a nap és a szél túl gyors szárító hatása miatt a betont állandóan nedvesen kell tartani. A szél szárító hatása ellen célszerű geotextillel takarni és azt nedvesen tartani, hogy ne túl gyorsan párologjon el a betonban lévő víz. (De vízben úsztatni nem szabad.)
  • A mixerbetont hivatalosan a gyártástól számított 1,5 órán belül be kell dolgozni. Ez az idő kötéskésleltető vegyszer használatával kitolható, illetve kötésgyorsítóval meggyorsítható.
  • Extra víz hozzáadása tilos, mivel m3-enként 10 liter hozzáadása 1 teljes minőségi osztály romlást eredményez. Helyette folyósító használata javasolt.
  • C12-től felfelé pumpálható.

A billencsbeton a billenőplatós teherautóval történő továbbításra alkalmas, földnedves (régi jelölése FN, az új F1) transzport betonra utal.

  • Jellegét tekintve ez a fajta beton nedves földre emlékeztet. Nem pumpálható, talicska segítségével juttatható a beépítés helyére vagy bobcat-tel, rakodógéppel.
  • Sokoldalúan használható például szegélykövek megtámasztására, aszfalt, térkő alá.

Betonüzemünkben e két legyakoribb típus mellett számos, speciális igényeket kielégítő, különleges betonfajta is rendelhető.

Ezek a következők:

Bazalt beton (CP) – Jellemzően buszmegállóknál lehet találkozni vele, illetve az

M0-ás autópálya északi szektora is ilyen betonból készült.

Könnyű beton (PDB) – Fő alkotóeleme a polisztirol. Elsősorban régi bérházaknál alkalmazzák, ahol a szerkezet nem bírná el a hagyományos beton súlyát. Könnyű, nagyon jó hang- és hőszigetelő. Ideális például a födémre terítve, parketták alá.

Pumpálásához úgynevezett rotoros pumpa szükséges, amivel természetesen rendelkezünk.

Saválló beton – Átemelő szennyvíz aknák, illetve erős, maró anyagok (pl. útszóró só) tárolóhelységeinek betonozásához használják.

Szálerősítésű beton – A szálerősítés nem újkeletű találmány: régen a vályoghoz szalmát kevertek a nagyobb stabilitásért. Ma a betonhoz is különböző szálakat kevernek, amivel kiváltható a nagyon drága, idővel rozsdásodó vasháló. Ez lehet nem korrodálódó, könnyű műanyag (ún. fiber szál) vagy acélhaj. Utóbbi elnevezés 5 cm hosszú, kb. 3 mm átmérőjű acélszálakat takar. Ezeket az adalékokat térbetonozásnál használják. Falaknál, alapoknál, födémeknél marad a hagyományos vas szerelés. A szálerősítésű betonokba célszerű légpórusképzőt adagolni, ami meggátolja a beton megrepedését.

Látszó beton – Egyre többen választják irodákba, üzlethelyiségekbe vagy otthonukba a látszó beton felületet. Az elnevezés pontos: tökéletes elsimítás és csiszolás után az aljzatbetonra már nem tesznek burkolatot, maga a betonfelület lesz a helyiség padlója, sőt számos helyen a fal is így készül. Kültérre viszont nem alkalmas ez a megoldás.

Lövellt beton – Ezeket a betonokat olyan nagyobb házak építésénél használják, ahol kiássák az alap helyét és félő, hogy leomlik a földfal. Ennek megakadályozására cölöpöket vernek a függőleges falba, amire betonhálót hegesztenek. Ezután egy speciális géppel lövik a betonhálós falra a betont, ami megköt, így a fal nem tud leomlani.

Estrich beton – Jellemzően padlófűtés kiépítésekor alkalmazzák, 3–10 cm vastagságban.

Habbeton – Közművek építésekor használják. Sok esetben nem gazdaságos a földben futó régi, rozsdás csövek eltávolítása. Ilyenkor habbetont injektálnak a csőbe, ami teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret, így megakadályozza, hogy a cső összeroppanjon és az út beszakadjon.

Mint a fentiek is mutatják, a transzportbeton egy összefoglaló név, ami számos, igen különböző betonfajtát takar. Üzemünkben bármelyik típust előállítjuk és kiszállítjuk, szakszerűen, kiváló minőségben, az Ön igényei szerint.

A transzportbetonnak a változatosságon túl is számos olyan előnye van, amelyek miatt az otthoni betonkeverés (néhány indokolt kivételtől eltekintve) az amatőrök időtöltése.

Miért a transzportbeton a nyerő?

Egyenletes, kiszámítható minőség

A transzportbetont ellenőrzött környezetben, egy speciálisan erre a célra létrehozott üzemben készítik, ahol a keverés folyamatát számítógép vezérli. A hozzávalókat – a vizet, cementet, sódert, egyéb adalékanyagot – tűpontosan mérik ki. Ezért a beton minősége – konzisztenciája, nyomószilárdsága stb. – mindig pontosan olyan, amilyennek a nagykönyvben (vagy a kiviteli tervben) lennie kell. Ez bizony messze nem igaz az otthoni, lapáttal adagolt, betonkeverőben kevert „masszára”, ami egyszerűen nem ugyanaz a kategória.

Azonnali kezdés, gyors befejezés

A kész beton másik nagy előnye a gyorsaság. Mivel nem az udvaron, az építkezés helyszínén kell az anyagot kikeverni, a termék leszállításakor azonnal el lehet kezdeni a munkát. Akár hidat, falakat, padlót, lépcsőt vagy kutyaházat építünk, a készre kevert betonnal lényegesen felgyorsíthatjuk a folyamatot. Hiszen, ha a keveréssel nem nekünk kell megküzdenünk, és a szükséges mennyiségű beton percre pontosan érkezik, akkor jóval rövidebb idő alatt végezhetünk a munkával. Nincs ácsorgás, várakozás, nincs üresjárat. A munkaidő legjobb kihasználása pedig elemi érdek minden építkezésen.

Nulla hulladék, nulla pazarlás

A kész transzportbeton használata környezetbarát, hiszen nem keletkezik a helyszínen hulladék. Nem kell üres cementeszsákokkal, sóderkupacokkal bajlódnunk. Az összegányolt udvar, a betonkeverő, a zajterhelés, porszennyezés mind olyan teher, amitől szívesen megszabadul az ember.

Elfogadható árak

Ha minden költségtényezőt számításba veszünk, a mixer beton ár valójában igen barátinak mondható. A betongyárak nagy tételben szerzik be az alapanyagokat, ezért olcsóbban jutnak hozzá a komponensekhez, mint azok, akik apránként vásárolnak. Ez pedig nyilván érvényesül az üzemek által kínált kész beton árakban.

Ha pedig figyelembe vesszük az otthoni, kis volumenben történő betonkészítés járulékos költségeit (időráfordítás, utánajárás, eszközköltség, környezeti terhelés) végül a transzportbeton a legolcsóbb megoldás a piacon.

Összegzés

A készre kevert beton számos remek tulajdonsággal rendelkezik. Ha gyorsan, egyenletes minőségű, nagyobb mennyiségű építőanyagra van szükségünk, a legjobb választás. Ha pedig szeretnénk teljesen kiküszöbölni a házi/helyszíni betonkeveréssel járó pazarlást, bajlódást, a mixerbeton tulajdonképpen az egyetlen választásunk.

Kapcsolatfelvétel

Rendelés előtt jó tudni

Kérdése van?

Amennyiben rendelkezik építési engedéllyel, a tervrajzokon az építész megjelölte a szerkezetekhez szükséges beton minőségét, csak le kell olvasni a tervekről.
Ha nem áll rendelkezésére ilyen terv, a kivitelezője fogja megmondani, milyen betont akarnak használni.

Ha nincs segítsége a beton minőségének meghatározásához, hívjon minket!

Betonjaink „kissé képlékeny” betonok. A „kissé képlékeny” kifejezés a friss beton konzisztenciájára vonatkozik. A konzisztencia a friss beton mozgékonyságának kifejezője, utal a felhasználhatóságra és a bedolgozhatóságra.
A friss beton konzisztenciáját a beton összetevőinek minősége és a keverék összetétele, mint például a víz-, cement-, adalékanyag- finomrész-tartalom befolyásolja.

Kissé képlékeny betonból minden vasalatlan és vasalt szerkezet elkészíthető, ha a vasalás nem túlságosan sűrű. Tömörítéséhez vibrátort kell használni. Szivattyúzható és látszóbeton készítésére is alkalmas.

C30/37-24 F2

  • „C” közönséges beton (Concrete = beton)
  • „30/37” szilárdsági mutató (37 N/mm2)
  • „24” maximális szemnagyság (24 mm)
  • „F2″ Terülési mérték (350 – 410 mm)

A tervrajzok alapján könnyen kiszámítható, a betonozni kíván szerkezet három értékét szorozzuk össze (hosszúság x szélesség x magasság).

Érdemes +5% mennyiséggel tervezni, mivel veszteség mindig adódhat, például az egyenetlen földmunka vagy a pontatlan zsaluzás, esetleg a szóródás miatt. Valamint a pumpában, mixerben, vagy a csövekben is maradhat némi beton, ami szintén a veszteséget növeli.